Valitse huone:'; ?> salsa.fi :: Patricion 3-tunti

Patricion 3-tunti

Lähetetty:Ma 20.09.2010 - 14:33 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun

> Onko kukaan käynyt vielä kokeilemassa? Syksyn aikataulut on sellaiset etten taida melkein koskaan päästä kakkostunnille, kun muu perhe tarvitsee autoa aina samaan aikaan. Ykköstunnille pääsisin joskus, mutta kaikkein paras olisi torstain kolmostunti, ajallisesti siis. Mikä mahtaa olla taso siellä? Jos selviän tekemällä yksinkertaisia spinnejä tuplien ja triplojen tilalla, uskallan tulla, mutta jos on jotain huomattavasti vaikeampaa kuin kesän kakkostunnilla, taitaa jäädä salsailut vähiin tältä syksyltä. Mikä olisi todella kurjaa.

Kommentit

Lähetetty:Ti 21.09.2010 - 15:04 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Tähän mennessä tilanne on ollut se, että ainakin seuraajien taso on ollut kovin vaihteleva, mikä ei nyt sinänsä ole kovin yllättävää. Pari ikuista ykköstasoista (joitten paikka ei ole kyllä kolmostasolla), muutamia kehittyviä ykköstasoisia, loput kakkos-/kolmostasoa. Piti ihan alkaa pohtimaan että mitkä sitten olisivat kolmostason vaatimukset. Vastaus ei tullut vielä. Miesten tasosta en tiedä, mutta vaikuttaa sekin olevan vaihteleva.

Toissaviikolla oli muutama nainen enemmän, viime viikolla muutama mies. Minusta, ainakin tilanteessa jolloin miehiä on enemmän, ovat kehityskelpoiset* "alitasoiset" ihan tervetulleita kunhan koko taso ei koostu heistä.

Sanoisin että tule kokeilemaan.

*kehityskelpoinen = pystyy ja haluaa kehittyä, ei ole tunneilla hakemassa viihdettä. Ehkäpä eritasotilanteissa on myös hyvä jos on nopea oppimaan.
Lähetetty:Ti 21.09.2010 - 16:41 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Anteeksi, mulla millähän pätevyydellä sinä, Beyond, arvostelet toisten tasoa? Mielestäni tällainen oppilaiden tason arvostelu toisen oppilaan taholta näinkin "julkisesti" on epäkohteliasta ja ylimielistä eikä oppilas voi oikein alkaa määrätä sitä, kuka saa käydä jollain tunnilla ja kuka ei.

BailaBailan tasokuvauksissa sanotaan tasoista näin:

taso 1: Ei edellytä aikaisempaa tanssitaitoa
taso 2: Alkeiskurssin käyneille tai nopeaoppisille aloittelijoille (peruskuviot ja rytmit hallitseville)
taso 3: Jo joitain vuosia tanssineille, jotka haluavat haasteellisempia kuvioita
taso 4: Vaikea, koulun korkein opetustaso, edistyneimmille oppilaille

HUOM! Siis mitään ERITYISIÄ taitovaatimuksia tasoille ei ole ja en oikein usko, että voi tullakaan, koska silloin aletaan mennä jo niin "nipolle" tasolle, että en usko että Baila Baila lähtisi sellaiseen, kun ei ole kuubalaisen salsan puolellakaan sellaista käytäntöä koskaan ottanut. Vai pitäisiköhän järjestää oikein tasokokeet? Heh. Taso 3 ei siis vielä ole edistyneimpien oppilaiden taso. Olen ymmärtänyt, että sinä, Beyond, pidät itseäsi varsin edistyneenä, mutta valitettavasti BailaBailalla ei ole vielä tarjota tasoa edistyneiden tasoa 4 CB-salsassa. Voit tietysti jäädä odottamaan, että sellainen tulee esim. vuoden kuluttua. Muuten sinun ei taida auttaa muu kuin tanssia näiden itsellesi enemmän tai vähemmän "alitasoisten" kanssa.

Huomauttaisin myös, että kun nyt ollaan vasta syksyn alussa, 3-tason tunneilla lähdetään tietysti liikkeelle 2-tason pohjalta eli tason 3 alussa ei voida edellyttää, että oppilaat ovat JO tasoa 3, vaan että he kehittyvät tuntien aikana tasolle 3. Tämä pätee tietysti kaikkeen opettamiseen, että ylemmälle tasolle edettäessä lähdetään liikeelle edellisen tason tietojen tai taitojen pohjalta.
Lähetetty:Ti 21.09.2010 - 17:53 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
>
merde kirjoitti: Anteeksi, mulla millähän pätevyydellä sinä, Beyond, arvostelet toisten tasoa? Mielestäni tällainen oppilaiden tason arvostelu toisen oppilaan taholta näinkin "julkisesti" on epäkohteliasta ja ylimielistä eikä oppilas voi oikein alkaa määrätä sitä, kuka saa käydä jollain tunnilla ja kuka ei.


Beyondilla on minusta ihan riittävän hyvä kompentenssi kommentoida ryhmän yleistasoa. Eihän tuossa vastauksessa ketään yksilöity.

Kyllähän ryhmissä on paljon mukavampaa jos on koossa on aika tasainen porukka. Toki eihän siihen aina päästä, aina on eritasoisia tanssijoita mukana.

merde kirjoitti: Heh. Taso 3 ei siis vielä ole edistyneimpien oppilaiden taso. Olen ymmärtänyt, että sinä, Beyond, pidät itseäsi varsin edistyneenä, mutta valitettavasti BailaBailalla ei ole vielä tarjota tasoa edistyneiden tasoa 4 CB-salsassa.


Kyllähän Baila Bailan Patricion kakkosessa ja kolmosessa käyvät miehet ovat tyypillisesti harrastaneet useampia vuosia säännöllisesti tanssia. Salsataustan pituus toki vaihtelee.

Minusta ei ole mitenkään liikaa vaadittu toivoa daameiltakin kohtuullista tanssinosaamista tai ainakin halua kehittyä. Ja niinhän suurimmalla osalla noiden tuntien mukavista daameista onkin. Ja osa daameista on tosi hyviäkin.

Kyllä minusta olisi kakkos- ja kolmostasolla toivottavaa, mm. että daami pysyy yleensä rytmissä ja osaa spinnata vähintäänkin kohtuullisesti. Crossbodysalsa on IMHO aika paljon vaativampaa kuin kuubalainen salsa periaatteessa samalla opetustasolla.
Lähetetty:Ti 21.09.2010 - 18:39 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Hei Beyond, vaikka sinä ja minä olemmekin niitä ensimmäisiä Patricion oppilaita pääkaupunkiseudulla, niin ilokseni voin todeta, että tilanne on nyt se, että nuoremmat ja uudemmat ovat menneet taidoissa meistä ohi. Miesten taso on todella kova 3.tasolla ja on ollut hieno nähdä, että ne, jotka viime talven jaksoivat käydä tunneilla säännöllisesti, ovat nyt pystyneet näyttämään, että he todella osaavat viedä ja he myös ovat oppineet kuviot todella nopeasti. Valitettavasti kolme 2.tasolla olevaa todella hyvää viejää ei ole ehtinyt tulla 3.tason tunneille. Myös naispuolisista sanoisin, että nuoret naispuoliset henkilöt ovat oppineet vuodessa sen, mihin itsellä meni 2,5 vuotta (muistaakseni). Se, kuinka kauan siis on tanssinut salsaa, ei todellakaan merkitse mitään. Se on ihan itsestä kiinni.
Lähetetty:Ti 21.09.2010 - 19:39 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
>
merde kirjoitti:

HUOM! Siis mitään ERITYISIÄ taitovaatimuksia tasoille ei ole ja en oikein usko, että voi tullakaan, koska silloin aletaan mennä jo niin "nipolle" tasolle, että en usko että Baila Baila lähtisi sellaiseen, kun ei ole kuubalaisen salsan puolellakaan sellaista käytäntöä koskaan ottanut. Vai pitäisiköhän järjestää oikein tasokokeet? Heh. Taso 3 ei siis vielä ole edistyneimpien oppilaiden taso. Olen ymmärtänyt, että sinä, Beyond, pidät itseäsi varsin edistyneenä, mutta valitettavasti BailaBailalla ei ole vielä tarjota tasoa edistyneiden tasoa 4 CB-salsassa. Voit tietysti jäädä odottamaan, että sellainen tulee esim. vuoden kuluttua. Muuten sinun ei taida auttaa muu kuin tanssia näiden itsellesi enemmän tai vähemmän "alitasoisten" kanssa.


Tästä taso-asiasta on keskusteltu jo monia kertoja ja kyllä.. 3-tunti on jo edistyneiden tunti ja jokaisen pitäisi ihan oikeasti arvioida omaa osaamistaan ja sen mukaan mennä tunneille.
Se on vaan kurjaa muille jos ei tunneta omaa tasoaan ja mennää liian korkealle tasolle liian aikaisin.Näitä nähdään myös Kuubalaisen salsan puolella. Ikävä kyllä opettajat eivät kovin usein huomauta asiasta ja oppilaat kärsivät sitten asiasta.
Nyt asiasta olikin huomautusta taas jossain Bailan s.postissa,mutta kaikki eivät sitä huomioi siltikään..
Reaaliteettejä peliin kaikille.. Ja HUOM.minulla ei ole mitään käsitystä kyseisestä tunnista,vaan ihan yleisesti vaan muistuttelin!
Tuli mieleen,että voisikohan ehdottaa Patriciolle jos tekisi jonkinlaisen suunnitelman ja suuntaa antavan ohjeistuksen mitä pitäisi osata 3-tason tunnille tultaessa..
Sama toki myös muiden opettajien 3-tasolla.. siellä tuntuu olevan eniten heittelehtimistä :)
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 02:30 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Dearest merde,

En katsonut voivani vastata tasunin kysymykseen ottamatta kantaa tanssijoitten tasoon. Kuviot ovat olleet hankalampia kuin 2. tasolla mutta fakta on se, että oppilaitten taso on vaihteleva ja kun hän kerran pohtii, että kehtaako sinne tulla, niin on vain reilua kertoa että on siellä muitakin joilla on vielä treenattavaa tuplaspinissä.

Mitä tulee tasoihin ja sanoihin ja numeroihin...

BailaBailan tasokuvaukset ovat minusta varsin asialliset, mutta jos niitten pitää päteä jokaiseen lajiin joista tunteja löytyy, niitten on oltava noinkin geneeriset. Mutta jos menisimme kysymään vaikkapa jokaisen 3. tason tunnin opettajalta, että mitä pitäisi osata, niin varmasti löytyy kriteerejä (ja tämä olisi minusta kiinnostavaa informaatiota). Ja uskon että heillä on myös sananvaltaa tämän suhteen vaikkei niistä ole mitään mainittu BB:n webbisivuilla. Virallista kontrollia tasojen suhteen ei ole ollut, eikä varmaan tulekaan, mutta kyllä sivistyneen ihmisen pitäisi ottaa toiset huomioon.

BB:n yleisistä tasomääritelmistä ei ole kuitenkaan minusta mitenkään poikettu. Esimerkiksi se mitä crossbodysalsassa katsotaan yleisesti "peruskuvioiksi ja rytmeiksi" sisältää jo aika paljon. On tiettyjä asioita jotka ovat keskeisiä useissa kuvioissa, ja mitä hankalammiksi kuviot muuttuvat, sitä paremmin ne peruselementit pitää osata. Yleisesti tuntuu että vaatimukset kehon kontrollin, nopeuden ja tasapainon suhteen kasvavat merkittävästi. (Tämä tosin pätee pitkälti tanssiin kuin tanssiin). Ajallinen määre tanssikokemuksen suhteen on kuitenkin huono kriteeri. Jos olen käynyt 2 vuotta parisalsa 1:stä niin olenko valmis 3:een?

Olet oikeassa siinä että jokainen uusi taso lähtee liikkeelle siitä mihin edellinen jäi, enkä minä arvioinneillani muuta tarkoittanutkaan. 3-tasoinen on henkilö jolle 3. taso on oikea. Ei siis se, joka on valmis 4:lle. Mutta kyse tuskin on kuitenkaan siitä että 1. kaudella menet 1. tasolle, 2. kaudella 2. tasolle, 3. kaudella 3. tasolle jne. Vasta kun olet omaksunut aiemman, olet valmis seuraavalle. Jos et, on syytä jättäytyä luokalle.

En kuitenkaan ottanut kantaa siihen missä menee raja 2. ja 3. (tai 4.) tason välillä--se on hankalampi kysymys. Opettaja on päättänyt mitä opettaa milläkin tasolla ja pragmaattinen kriteeri on se, että onko ollut mahdollista saada kuvio tunnin loppuun mennessä kohtuullisen sujuvasti läpi kunkin parin kanssa.
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 03:33 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Tämä on aika arka aihe. Minusta on opettajan vastuulla katsoa, kuka kuuluu minkäkin tason tunnille. Yleensä minkä tahansa asian opiskelussa on mahdoton ajatus, että oppilas päättäisi itse niiden kurssien tason, joille osallistuu. Se on opettajan homma. Opettaminen ja opiskelu eivät ole siinä mielessä demokraattisia. Kyllä opettaja on se joka eniten tietää ja taitaa, ja jolla pitää siksi olla valta ja vastuu päättää näistä asioista. (Jos näin ei jostain syystä ole, tuskin kannattaa mennä tuon opettajan tunneille.) Oppilaiden kyky arvioida itseään ja muita oppilaita menee usein rajusti metsään. Tämän tietää jokainen, jolla on jonkun alan opetuskokemusta. Olen siksi sitä mieltä, että kriittinen itsearviointi on välttämätöntä, muttei riitä. Tarvitaan myös ja ennen kaikkea opettajan tekemää arviointia.

Kun tanssikoulujen opettajille opetus on kuitenkin elinkeino, en usko että opettajat ketään heittäisivät tietyn tason tunneilta alemmille. En tiedä, onko sellaisia tapauksia ollut esimerkiksi Baila Bailassa. Olen itse suomalaisissa salsakouluissa törmännyt vain yhteen opettajaan, joka ei päästänyt oppilaita tietyn tason tunneille ennen kuin katsoi heidän taitojensa riittävän. Tämä koski muuten paitsi pari- myös soolotunteja, joten täytyy nostaa hattua tuolle opettajalle ajatellen hänen elinkeinoaan. Tilanne on opettajille monimutkainen. Kuinka moni muu alentaisi oma-aloitteisesti heidän sijassaan omia tulojaan karsimalla oppilaita tunneilta? Jotkut oppilaat arvostelivat tuota mainitsemaani opettajaa keskenään pukuhuoneessa "huonosta asiakaspalvelusta". Mutta eikö opetustilanteen pitäisi olla ensisijaisesti jotakin muuta kuin "hyvää asiakaspalvelua" hinnalla millä hyvänsä?

Patricion kolmostason tunnit ovat ainakin minulle hyvin haastavia, ja olen tyytyväinen, jos saan opetetut kuviot menemään edes kohtuullisesti joidenkin parien kanssa tunnin loppuun mennessä läpi. Kaikkien kanssa se ei koskaan ole onnistunut, koska kuten Beyond sanoi, oppilaiden taitotaso vaihtelee. Siksi mietin itse jatkuvasti, onko oma paikkani varsin vaatimattomien la-taitojeni puolesta lainkaan noilla tunneilla. Minulla on siis samantapaisia ajatuksia kuin tasunilla. Olen kuitenkin päätynyt siihen, että opettaja tosiaan kertoo, jos taso on väärä ja on parasta siirtyä vain alemman tason tunneille.

Nämä ovat tärkeitä asioita, joista olisi kiinnostavaa kuulla niin koulujen, opettajien kuin oppilaidenkin mielipiteitä.
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 08:12 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Hei yuma, tämä on vain yhden tanssipartnerisi mielipide 3.tason tunneilta, mutta toivon, ettet mieti 3.tasolla lopettamista, sillä ainakin minun mielestäni sinun tanssitaidot riittävät ihan hyvin 3.tasolle.

Suurin ongelma monilla varmaankin on ollut tottuminen siihen, että kuviot esitetään huomattavasti nopeammin kuin 2.tasolla ja ne pitäisi oivaltaa heti. Tosin viimeksi Patricio ja Johanna näyttivät lukuisia kertoja kuvion uudelleen ja uudelleen. Vaikeuksia on varmasti aiheuttanut myös se, että kuviot sisältävät hyvin nopeita käännöksiä. Liikkeethän itsestään eivät ole olleet vielä kovin vaikeita, esim. naistenhan ei ole vielä tarvinnut tehdä tuplaspinniä enempää, mutta se käännösten nopeus tuo omat hankaluutensa.

Miesten vientiä varmasti helpottaisi se, jos kaikki naiset osaisivat tuplaspinnin. Heidän on varmaan vaikea muistaa, kuka osaa kuinkakin monta kertaa spinnata. Yhden tunnin alussahan Patriciohan pyysi niitä, joille tuplaspinni tuottaa ongelmia, menemään vielä shines-tunneille harjoittelemaan. Myös 2.tason parisalsa tunneillahan on tehty paljon erilaisia tuplaspinnejä viimeaikoina, joten sielläkin sitä pystyy harjoittelemaan.

Salin lattia myös osaltaan hankaloittaa spinnausta, sillä se ei ole siihen suunniteltu. Festareillahan lattia on yleensä todella liukas ja silloin spinnaus on huomattavasti helpompaa. Viimeksi sali oli myös ihan täynnä, mutta toisaalta onhan täydestä salista se hyöty, että oppii bileitä ajatellen jo tunnilla ottamaan huomioon ympäristön ja tanssimaan pienessä tilassa.
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 10:10 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Hm. Mitähän tästä nyt olisi mieltä. Opin mielestäni ihan nopeasti, mutta en halua salsaharrastuksesta liian stressaavaa. Kun aloitin kakkostasolla kesällä, ensimmäiset neljä viikkoa olivat kyllä tosi hurjia. Taidan jättää kolmosen väliin ja käydä rauhassa ykköstasolla tämän syksyn, välillä sitten kakkosella jos saan auton käyttöön.

Kysyin suoraan Patriciolta facebookin välityksellä, mutta en vielä saanut vastausta. Voin kysyä jossain vaiheessa ykköstunnilla häneltä myös.
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 13:48 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Kiitos LHS6 mukavasta palautteesta. Toivon, että olet oikeassa.

Baila Baila on muuten yhden tunnin kohdalla lausunut taitotasosta jotakin, nimittäin parisalsatemppujen. Sähköposteissa on sanottu: "turvallisuussyistä jokaisen tulee realistisesti arvioida soveltuvuutensa tunnille, myös opettaja voi antaa tästä palautetta" ja "jotta tuntien sisällöt voidaan tehdä turvallisesti, on tärkeää, että osallistujat eivät yliarvioi omaa taitotasoaan".

Tästä voi päätellä, että turvallisuus on se kriteeri jolla oppilaita voidaan Baila Bailassa karsia tunneilta. Jos oppilas ei ole kypsä tekemään temppuja taitojensa puolesta, niin on parempi muiden turvallisuuden kannalta ettei hän tee temppuja ollenkaan.

Entä muiden tuntien kohdalla? Voiko temppujen tekemistä ajatella yleisemmässä mielessä? Jos "teen temput" jollain muulla tunnilla siten, että homma menee reisille, onko parasta etten "tee temppuja" ollenkaan, muiden "reisien" säästämiseksi? Mitä mieltä olette?
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 14:24 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Toistaiseksi Patricion tunneilla (BailaBailan) ei ole tehty "temppuja" tai tricks and dips. Näitähän on monella festarilla ja niissä pitää tietää mitä tekee, ainakin miehen, ettei tiputa naista lattialle.

BailaBailassa taitaa tällä hetkellä olla yksi Miguelin akrobatiatunti, johon on korkea tasovaatimus.

Oppimisesta sen verran, että ihminen oppii eri tavalla. Joku oppii sarjat todella nopeasti, mutta ei ehkä teknisesti ole niin hyvä. Toinen taas tekee moninkertaisia spinnauksia ja on teknisesti virheetön, mutta sarjat eivät jää mieleen.

Itse lähtisin siitä, että olemme nyt jatkamassa siitä, mihin jäätiin kevään 2.tunnilla; mutta joka tunnilla pitää käydä aktiivisesti, jotta kehitystä tapahtuu. Uskoisin, että jouluun mennessä on toivottavasti nähtävissä jo kehitystä - jos ei, niin siinä tapauksessa ehkä opettaja on epäonnistunut opetuksessaan. En ole itse nähnyt puutteita Patricion opetuksessa, joten en oikein allekirjoita väitettä, että hänen 3.tunnillaan kävisi ikuisia aloittelijoita! Aikamoinen epäluottamuslause opettajaa kohtaan!
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 14:25 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
>
yuma kirjoitti: Minusta on opettajan vastuulla katsoa, kuka kuuluu minkäkin tason tunnille. Yleensä minkä tahansa asian opiskelussa on mahdoton ajatus, että oppilas päättäisi itse niiden kurssien tason, joille osallistuu. Se on opettajan homma. Opettaminen ja opiskelu eivät ole siinä mielessä demokraattisia. Kyllä opettaja on se joka eniten tietää ja taitaa, ja jolla pitää siksi olla valta ja vastuu päättää näistä asioista. (Jos näin ei jostain syystä ole, tuskin kannattaa mennä tuon opettajan tunneille.) Oppilaiden kyky arvioida itseään ja muita oppilaita menee usein rajusti metsään. Tämän tietää jokainen, jolla on jonkun alan opetuskokemusta. Olen siksi sitä mieltä, että kriittinen itsearviointi on välttämätöntä, muttei riitä. Tarvitaan myös ja ennen kaikkea opettajan tekemää arviointia.Olen täysin samaa mieltä yuman kanssa.
Hänen laillaan siis oletan, että opettaja kertoo minulle, jos käyn vääräntasoisilla tunneilla.
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 15:02 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
>
donny kirjoitti:
En ole itse nähnyt puutteita Patricion opetuksessa, joten en oikein allekirjoita väitettä, että hänen 3.tunnillaan kävisi ikuisia aloittelijoita! Aikamoinen epäluottamuslause opettajaa kohtaan!


Ei se, etteivät kaikki oppilaat opi tanssimaan ole opettajasta kiinni. Kyllähän se vaan niin on, että osa porukasta käy tunneilla vuosikausia oppimatta koskaan vapaatanssimaan.

Eikä sekään ole opettajan vika, jos joku yksittäinen oppilas liikkuu vuosi vuoden perään kuin täi tervassa, heiluu miten sattuu, ei osaa spinnata eikä pysy yhtään rytmissä. Kyllä tanssimaan pitää oppia ihan itse, ei sitä kukaan voi suoranaisesti opettaa.
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 15:20 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Mä en ole varma, mitä temppuja täsmälleen tarkoitat, mutta olen piinallisen tietoinen aina jos aiheutan viejälle tuskaa seuraamalla huonosti tai tekemällä jotkut shinet epätahdissa tai muuten surkeasti. Tämähän on aika perussuomalaista. Toisaalta Mikko Kemppe käski mun lopettaa tuollaiset ajatukset ja olla "itsekäs". Kenties olisi järkevää olla itsekäs, jos on jotenkin joutunut tilanteeseen, jossa on liian vaikealla tunnilla, mutta toisaalta pitäisi varmaan yrittää välttää sellaisiin tilanteisiin joutumista ylipäänsä!
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 15:33 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
>
petteri kirjoitti:
Eikä sekään ole opettajan vika, jos joku yksittäinen oppilas liikkuu vuosi vuoden perään kuin täi tervassa, heiluu miten sattuu, ei osaa spinnata eikä pysy yhtään rytmissä.Edelleen en usko, että jos joku käy VUOSI VUODEN perään opetuksessa, olettaen että opetus on säännöllistä, monta tuntia viikossa, ettei hän pysyisi rytmissä. Tuntuu aika utopistiselta, koska itse tunnen ihmisiä, jotka sanovat, että eivät tanssi, koska heillä ei ole rytmitajua, mutta he eivät myöskään käy tanssitunneilla. Tuntuisi olevan aika turhauttavaa että vuosi vuoden jälkeen ei oppisi rytmiä, tai sitten on käyty väärillä tunneilla. Moneilla tunneilla opitaan laskemaan rytmi ihan alkeista. Mutta toki jos hyppää suoraan jatkotunneille, ilman että on käynyt koskaan alkeistunnilla tai "pari kertaa" alkeistunneilla, ehkä tämä on mahdollista?

Spinnauksen oppii parhaiten tanssitunneilla, kotona siihen ei liene monella henkilöllä riittävästi tilaa. Kaikki opettajat eivät opeta spinnauksia, joten siinä mielessä se voi olla opettajan vika. :)
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 15:36 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
>
merde kirjoitti: .Olen täysin samaa mieltä yuman kanssa.
Hänen laillaan siis oletan, että opettaja kertoo minulle, jos käyn vääräntasoisilla tunneilla.[/quote]

Mutta kun opettaja ei sitä tee niin kauan kun ollaan oikeasti kaupallisessa koulussa jossa jopa työt voivat loppua jos oppilaita ei ole tarpeeksi..
Jos 3-tason tunnille menee täysin aloittelija,voi olla,että opettaja neuvoo alemmalle tasolle.. mutta kyllä niiden ei-3-tasolle-kuuluvien annetaan hillua siellä tunnilla aika pitkään jos edes perusjutut osaavat..
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 15:39 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Kyllä minä tiedän useitakin tyyppejä, jotka ei opi sitä rytmissä pysymistä vuosikausien tunneilla käymisen jälkeen. Ei kaikkia kiinnosta sitä opetella, ja oleellisemmin vielä, kaikki eivät sitä itse edes huomaa. Olen jopa esiintynyt sellaisen tyypin kanssa Ausseissa, joka tosissaan ehdotti että yhden tahdin aikana ottaisi neljän askeleen sijasta kolme, "kun muuten tulee vähän kiire". !!!!!!!

Spinnausta olen ainakin minä opetellut ihan itse kotona spinnaamalla ensin yhden kierroksen ja sitten puolitoista. Kahta en vielä pysty. Jos pystyy spinnaamaan ilman viejän tukea, menee paljon helpommin sitten tunnilla. Ryhmätuntien vetäjä ei mitenkään voi yksin olla vastuussa yksittäisten oppilaiden edistymisestä. Yksityistunnin vetäjä kenties paremminkin, mutta totta kai oppilaan täytyy itse tehdä se työ kotona, mielikuvissa ja ennen kaikkea yrittää tosissaan tunnilla.

Näin siis, jos hänen tavoitteenaan on kehittyä. Kaikkien tavoite se ei suinkaan ole.
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 15:51 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Patricion Shines tunnilla harjoitellaan spinnningejä. Muuten BB:ssa on aika vähän soolotunteja, joissa tätä harjoiteltaisiin.

Harmi, että Lauran tunnit siirtyivät niin myöhään maanantai-illaksi; aamutyöläiselle ei oikein sovi.

Laura korjaa kaikki virheet, jota "kotiopetus" ei välttämättä tee. :)

Siis en tarkoita sitä, että pitäisi jokaiselle yksityisesti mennä neuvomaan, vaan ryhmässä ihan perusjutut jalkojen oikeaoppisuudesta, ponnistuksesta, käsien ja vartalon asennosta etc.
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 16:14 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Olen samaa mieltä donnyn kanssa siitä, että "kotiopetuksessa" ei välttämättä huomaa virheitään. Toki se on silti hyödyllistä, mutta ei korvaa opettajan antamaa palautetta. Kannustaisin myös opettajia antamaan paljon aktiivisemmin palautetta. Opettajien välillä on suuria eroja tässä asiassa, ja minusta parhaat opettajat ovat niitä, jotka antavat aktiivisimmin yksilöllistä palautetta. Se on ainoa tapa oppia. Oman tanssinsa näkeminen videolta on myös hyvin opettavainen kokemus. Silloin huomaa kuinka paljon sellaisia virheitä tekee, joita ei itse tanssiessaan huomaa.

Olen myös samaa mieltä tasunin kanssa ja eri mieltä donnyn kanssa rytmin oppimisesta. Kaikki eivät vain opi pysymään rytmissä vuosien harjoittelullakaan. Donny, kyllä se vain on mahdollista. Oma "luontainen" rytmitajuni on surkea, mutta vuosien harjoittelulla pysyn joten kuten rytmissä, en tosin aina.

Monet ovat kirjoittaneet seuraajien spinnauksesta. On totta, että erityisesti Patricion 3-tunnilla kuvioita on viejän näkökulmasta aika lailla mahdotonta viedä läpi, ellei seuraaja osaa spinnata kohtuullisen hyvin. Mutta minusta seuraajien taidot ovat kuitenkin ylivoimaisia meihin viejiin verrattuna. Siksi kysyisin seuraajilta palautetta, mihin ongelmiin meidän viejien kannattaisi keskittyä omassa tanssissamme? Entä muilla tunneilla kuin Patricion 3. tason la-tunnilla?
Lähetetty:Ke 22.09.2010 - 16:33 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
>
yuma kirjoitti: Mutta minusta seuraajien taidot ovat kuitenkin ylivoimaisia meihin viejiin verrattuna.


Minä en kyllä tekisi tuollaista yleishuomiota ainakaan Patricion ryhmistä. Naisten taitotasoissa on minusta vaan suuremmat erot kuin miehillä. Osa on oikein hyviä, osalla on enemmän opeteltavaa.

yuma kirjoitti: Siksi kysyisin seuraajilta palautetta, mihin ongelmiin meidän viejien kannattaisi keskittyä omassa tanssissamme?


Hyvä kysymys.
Lähetetty:To 23.09.2010 - 12:50 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
>
yuma kirjoitti: Siksi kysyisin seuraajilta palautetta, mihin ongelmiin meidän viejien kannattaisi keskittyä omassa tanssissamme? Entä muilla tunneilla kuin Patricion 3. tason la-tunnilla?


No minun oma kokemukseni Patricion ykkös- ja kakkostunneilta on, että viejät ovat yleisesti ottaen hyviä tai erittäin hyviä, mutta monella on ongelmia tempon kanssa. Hyvin usein olen tilanteessa, jossa viejä putoaa vaikeassa kohdassa musiikista jälkeen ja joudun tekemään päätöksen, odotanko viejää ja seuraan vasta hänen vientiään vai teenkö oman kuvioni oikeassa rytmissä viennistä riippumatta. Patricio aina korostaa, että viejää pitää odottaa, mutta jos teen aina niin, viejä ei ehdi ottaa rytmistä kiinni ja koko loppukuvio mennään enenevässä määrin jäljessä. Siksi usein edistän hiukan, jotta viejä saa rytmistä taas kiinni ja loppukuvio voidaan mennä oikeassa tahdissa. Mieleen tulee vain pari viejää, joiden timing on aina spot on :).

Tämä on minusta ehkä ainoa selkeästi viejien ongelma. Jos jotkin viennit tuntuvat minusta epäselviltä, se voi yhtä hyvin johtua minun omasta kokemattomuudestani, joten en oikein voi sanoa niistä vielä juuta enkä jaata.
Lähetetty:To 23.09.2010 - 17:38 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
>
petteri kirjoitti:
yuma kirjoitti: Mutta minusta seuraajien taidot ovat kuitenkin ylivoimaisia meihin viejiin verrattuna.


Minä en kyllä tekisi tuollaista yleishuomiota ainakaan Patricion ryhmistä. Naisten taitotasoissa on minusta vaan suuremmat erot kuin miehillä. Osa on oikein hyviä, osalla on enemmän opeteltavaa.


Mä taas olen samaa mieltä Yuman kanssa tästä, en toki ole 3-tason tunnilla käynyt,en ole lähelläkään sitä tasoa.,mutta eikä kyllä varmaan Petterikään käynyt,joten meillä on varmaan 3-tunnin kannalta yhtä paljoan tietoa asiasta :)
Lähetetty:To 23.09.2010 - 21:49 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Ehdin tänään ekan kerran kolmoseen. Aika paljon samoja tuttuja naamoja kuin kesällä kakkosessakin. Siitä eteenpäin näyttävät kuviot kehittyvän, mitä kakkonen oli elokuussa.

Hauska, pitkä (noin 10x8) ja vauhdikas kuviosarja, jossa oli aika monta minulle ihan uutta vuoroa. Muutama uusista oli aika herkästi vietäviä vuoroja. Kuitenkin paljolti varsin vapaatanssikelpoisia kuvioita, joita näkee jatkuvasti Club Classic Salsassakin. Kohtuullisen paljon haastetta. Haastetta saattoi lisätä se, etten ollut syksyllä ehtinyt yhtään kertaa aikaisemmin kolmoseen.

Tunti tuntui vaan loppuvan vähän kesken, juuri kun aloin löytää aika moneen uuteen kuvioon ideaa. Kuviot eivät menneet minulla kaikkien kanssa oikein läpi, vaikka eivät tainneet mennä kaikilla muillakaan. Vaikka kyllähän tuossa oli minun viennillänikin tekemistä, nyt kuviosarjassa tuli minulle ihan liikaa virheitä parin oikein hyvänkin daamin kanssa. Ja kyllähän minun rytmiikkanikin taas kärsi aika ikävästi varsinkin uudemmissa vuoroissa.

Tällä kertaa en tainnut saada uusia vuoroja bileisiin, vaikka toki osa vuoroista oli valmiiksi mun vapaatanssissa. Outoa muuten, että eka pyörivä "kaulahuivi" kuvio tuli minulle vastaan vasta nyt yhdeksän kuukauden salsaamisen jälkeen. Ilmankos suunnat ja liikeradat olivat vähän haussa. Perusflicksitkin olivat päässeet vähän unohtumaan.

Käväisin ykkösessäkin lämmittelemässä ja katsomassa missä mennään, siellä oli tosi mukavasti uutta porukkaa. Hyvä että harrastus laajenee.
Lähetetty:To 23.09.2010 - 23:02 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Hmm.. tota tota.. En nyt Petterin tanssista suoraan osaa sanoa mitään,mutta pisti silmään toi 9kk tanssiminen..
Eikös suurin osa kuitenkin 3-tason tunnilla ole tanssinut pidempään? eikös kolmostunti ole tarkoitettu kuitenkin jo muutaman vuoden tanssineille? niinkun pääosin?
Tässä tasokeskusteluun taas päästessä,jota niin kovasti tykkään hinkata..
Okei,osa oppii nopeammin,mutta jos on vaikeuksia rytmin ja kuvioiden kanssa ja on tosiaan tanssinut vasta 9kk niin mikä kiire sinne 3-tason tunnille on?
Ymmärtäisin jos on vääntänyt 3v niin haluaa jo niitä uusia kuvioita.. mutta tuntuu,että osa kiirehtii kamalasti ihan turhaan kokoajan ylemmille ja ylemmille tasoille vaikka edelliselläkään tasolla ei kuviot mene viimesen päälle..
Lähetetty:To 23.09.2010 - 23:13 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
>
Tiia kirjoitti: Hmm.. tota tota.. En nyt Petterin tanssista suoraan osaa sanoa mitään,mutta pisti silmään toi 9kk tanssiminen..
Eikös suurin osa kuitenkin 3-tason tunnilla ole tanssinut pidempään? eikös kolmostunti ole tarkoitettu kuitenkin jo muutaman vuoden tanssineille? niinkun pääosin?


Olenhan minä tanssinut paritansseja 12 vuotta 4-5 kertaa viikossa, salsaa tosin vain reilut 9 kuukautta. Vaikka minun perustanssitaitoni on vuosikausien harjoitusmäärään suhteutettuna kyllä aika huono.

Kyllähän kolmostasolla suuri osa on harrastanut aika pitkään tanssia. Vaikka edistyminen on kyllä aika yksilöllistä.
Lähetetty:Pe 24.09.2010 - 01:37 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
> Niin kauan kuin ollaan feelgood-sektorissa eivät opettajat kyllä tule mitään sanomaan paitsi jos heiltä menee itse sitä kysymään. Tosin yleensä ne, jotka tajuamattaan ovat väärällä tasolla, eivät myöskään tule ajatelleeksi kysymistä.

Mutta siinä olisikin henkilökohtainen projekti. Käydä kysymässä jokaiselta opettajaltaan, että mikä tunti olisi sopivin ja mitä voisi kehittää. Mikäli on saman opettajan tunneilla yhtään kauemmin käynyt niin varmaan löytyy jotain palautetta.

Suuressa maailmassa tuntuu löytyvän enemmän ihmisiä joilla on kunnianhimoa tanssinsa suhteen, mikä mahdollistaa tasotsekkaukset, mutta en oikein usko että tulemme esimerkiksi näkemään mitään salsa-showryhmäbuumia ihan heti. <img src=" border="0" /> (Admin: saako tuota hymiön markuppia korjattua?)

Tanssin suurissa haasteissa rytmi ei toki ole ainoa. En tiedä miten fyysinen ilmiö rytmissä pysyminen on, mutta fysiikka voi myös asettaa rajoitteita tanssille. Jos tasapaino heittää, niin moni asia on hankala. Huono tanssiasento vaikeuttaa merkittävästi elämää. Edistyneempi tanssi vaatii merkittävää tukea vatsa- ja selkälihaksilta. Osalle asioista voi tehdä jotain, osalle ei. Ajatusleikkinä voi miettiä tilannetta jossa joku tulee tanssitunnille pyörätuolissa.

yuma kirjoitti: Olen samaa mieltä donnyn kanssa siitä, että "kotiopetuksessa" ei välttämättä huomaa virheitään. Toki se on silti hyödyllistä, mutta ei korvaa opettajan antamaa palautetta. Kannustaisin myös opettajia antamaan paljon aktiivisemmin palautetta. Opettajien välillä on suuria eroja tässä asiassa, ja minusta parhaat opettajat ovat niitä, jotka antavat aktiivisimmin yksilöllistä palautetta. Se on ainoa tapa oppia.


Todellakin. Henkilökohtainen palaute on miljardisti tehokkaampaa kuin yleinen tunnilla sanottu johon suurimman osan reaktio on linjalla "ei koske minua/kenestähän se puhuu/vitsi toi yksi tyttö on kyllä kaunis". Kun joku naputtaa olkapäähän ja komentaa lopettamaan naisen päälle kaatumisen tai kädellä viemisen sijaan kääntämään vartaloa, niin sen yleensä muistaa, eikä tarvitse miettiä kenelle se oli tarkoitettu. Onnistuu ryhmätunneillakin.

yuma kirjoitti: Entä muiden tuntien kohdalla? Voiko temppujen tekemistä ajatella yleisemmässä mielessä? Jos "teen temput" jollain muulla tunnilla siten, että homma menee reisille, onko parasta etten "tee temppuja" ollenkaan, muiden "reisien" säästämiseksi? Mitä mieltä olette?


Akrojen täysin reisille menon vaikutus on yleensä aika merkittävä. Perusparitanssissa on haastavaa olla yhtä totaalinen. Esimerkiksi mokailisi kaikki viennit niin että täysin estää seuraajaa edes automaattiohjautumasta.
Lähetetty:Pe 15.10.2010 - 15:24 Vastaa lainaamalla viestiä Takaisin alkuun
>
Beyond kirjoitti: Tanssin suurissa haasteissa rytmi ei toki ole ainoa. En tiedä miten fyysinen ilmiö rytmissä pysyminen on, mutta fysiikka voi myös asettaa rajoitteita tanssille. Jos tasapaino heittää, niin moni asia on hankala.


Tuo on aivan totta, tasapaino on tosi tärkeä asia. Mulla se on aika huono, ja sen huomasi tosi selvästi esim. eilen, kun vihdoin pääsin sinne ykköstunnille, ekalle tunnille elokuun jälkeen. Sarja oli lyhyt mutta minusta ykköstasolle varsin haastava. Sitä vedettiinkin sellaisenaan ihan koko tunti, ja vasta lopussa se alkoi sujua ryhmässä yleisesti. Minä sain sen menemään vain muutaman kerran horjumatta ja sähläämättä läpi, koska se vaati seuraajalta nimenomaan tasapainoa. Jos viennit olivat erittäin hyviä ja tukevia, pärjäsin hyvin, mutta jos jäin yhtään omilleni, aloin horjua, ja kerran jopa iskin koron Patricion jalkaan .

Yritän pitää keskivartalon tiukkana, mikä auttaa vähän tasapainoon, mutta jalkatekniikassani on luultavasti vikaa, koska joskus ihan perus cross-body lead tuntuu horjuttavalta. Myös tanssikengät saattavat vaikuttaa tässä, mun kengät on aivan hirveät, eivät tue ollenkaan ja sattuvat ihan kamalasti.
Vastaa viestiin
Tanssi salsaa - Dance salsa in Finland - Baila salsa en Finlandia